Hoe krijg ik die witte vlekken op mijn tanden weg?

Heb je witte vlekken op je tanden en stoor je je eraan? Dan hoor je wellicht graag dat er een oplossing bestaat om weer een mooi gebit te krijgen.

Heb je witte vlekken op je tanden? Als het er niet te veel zijn, dan stoort het probleem – fluorose is de wetenschappelijke naam – je misschien niet. Maar betrap je jezelf erop dat je de lippen stevig op elkaar klemt als iemand een camera op je richt? Of dat je aarzelt om breeduit te lachen? Dan hoor je wellicht graag dat er een oplossing bestaat om de vlekjes te verstoppen.

Zo ontstaan er witte vlekken op je tanden

Je krijgt fluorose wanneer je als kind (meer bepaald tussen je zes maanden en vijf à zes jaar) te veel fluoride opneemt, een natuurlijk mineraal dat in verschillende voedingsmiddelen zit. In die kinderperiode wordt je volwassen gebit gevormd in het tandbeen, zodat het klaar is om door te groeien wanneer je je melktanden verliest. Die gebitswissel start bij de meeste mensen wanneer ze zes jaar zijn.

Weg met fluoride dan? Zo eenvoudig is het niet. Fluoride is namelijk goed voor je tanden – in beperkte mate tenminste. Het versterkt het glazuur, zodat het beter bestand is tegen zuuraanvallen en dus tegen gaatjes. Je vindt fluoride dan ook in heel wat tandpasta’s.

Fluorose: minder onschuldig dan het lijkt

Je tanden kunnen witte vlekken krijgen of geel worden door fluorose, maar het is meer dan alleen een esthetisch probleem. In een ernstige vorm zorgt fluorose namelijk voor een geribbeld tandoppervlak en kan het aanleiding geven tot meer gaatjes of cariës.

Wat te doen bij fluorose?

Zelf kun je jammer genoeg niets doen om de witte vlekjes op je tanden te verwijderen. Je krijgt ze niet weggepoetst. Omdat fluorose zich in de glazuurlaag van je tanden bevindt, kan ook de tandarts de vlekken niet wegpolijsten of -schuren zonder ernstige schade aan je tanden toe te brengen. Dat is meteen de reden waarom bleachen geen oplossing is voor fluorose.

Toch betekent dat niet dat je geen kans meer maakt op een mooi gebit. Facings of veneers leggen een laagje over je bestaande gebit om het te beschermen. Ze worden gemaakt in een tandlabo en zijn van porselein. Het voordeel van porselein is dat dit materiaal permanent wit blijft en sterk is. Het sluit qua uitzicht het beste aan bij je natuurlijke tanden en gaat lang mee.

facings als oplossing voor fluorose
facings als oplossing voor fluorose - oplossing

Benieuwd hoe facings de witte vlekken op jouw tanden kunnen wegwerken? Kom gerust eens langs voor vrijblijvend advies van onze Smile Consulenten.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?