Wat zijn de oorzaken van gevoelige tanden?

Het drinken of eten van koude, warme of heel zoete dingen bezorgt je steevast de kriebels? Gevoelige tanden kunnen erg vervelend zijn. Naar schatting heeft ongeveer de helft van de Belgische bevolking er last van. Je bent dus niet alleen! Tanden worden gevoelig wanneer je tandglazuur niet meer zo sterk is. Hierdoor komt het onderliggend tandbeen (of dentine) geleidelijk aan bloot te liggen. Tandglazuur is een laag dat het tandbeen beschermt en dat eens beschadigd, onherstelbaar is.

Ontdek hier de oorzaken voor gevoelige tanden:

1

Tandenknarsen

Tandenknarsen kan ervoor zorgen dat je tandbeen of dentine bloot komt te liggen. Door je tanden met geweld over en tegen elkaar te schuiven, kunnen er namelijk stukken glazuur loskomen. Ook als je heel vaak je tanden op elkaar klemt, kan je tandbeen daar zwaar onder lijden. Om de schade te beperken, laat je je gebit het best zo snel mogelijk bij je tandarts behandelen. Er bestaan bovendien oefeningen om het tandenknarsen en het klemmen af te leren.

2

Terugtrekkend tandvlees

Klemmen veroorzaakt ook terugtrekkend tandvlees, wat op zijn beurt een belangrijke oorzaak is van gevoelige tanden. Je tandhalzen komen immers bloot te liggen. Goed poetsen en stoppen met klemmen helpt om te voorkomen dat je tandvlees terugtrekt, maar daarmee breng je je tandvlees natuurlijk niet terug. Om tandvlees te transplanteren of ‘uit te rekken’, bestaan er verschillende operaties. Zie je zo’n ingreep niet zitten? Veneers zijn ook een optie. Ze zijn een heel laagdrempelige en pijnloze manier om de grijze tandhalzen weer te bedekken – als ze tenminste niet te groot zijn.

3

Gingivitis

Gingivitis of ontstoken tandvlees maakt je tanden ook een pak gevoeliger. Ook hier is ontbloot tandbeen de boosdoener. Als je een tandvleesontsteking uit de hand laat lopen, verliest het tandvlees namelijk (deels) zijn hechtingskracht: ontstoken tandvlees zwelt op en bedekt de tandhals dus niet meer volledig.

4

Cariës of gaatjes

Tot slot zijn er nog de klassieke gaatjes of cariës. Heb je nog niet zo lang last van gevoelige tanden, dan kan het zijn dat je een gaatje hebt. Laat je gebit eens grondig controleren bij de tandarts. Nadat die komaf heeft gemaakt met je gaatje(s), zal het probleem hoogstwaarschijnlijk van de baan zijn.

En wat kun je nu doen aan gevoelige tanden?

Gevoelige tanden kun je het beste wat rust gunnen, door bijvoorbeeld te minderen met koolzuurhoudende dranken, speciale tandpasta te gebruiken of je eet- en drinkmomenten te beperken. Zijn je gevoelige tanden niet zo eenvoudig te verhelpen, dan kun je ook vertrouwen op porseleinen veneers. Die bieden een permanente oplossing voor gevoelige tanden. Veneers vormen immers een extra beschermlaag voor je tandbeen, waardoor ze het probleem volledig van de baan ruimen.

Wil jij ook komaf maken met gevoelige tanden en jezelf in één klap een stralend wit gebit gunnen? Neem vrijblijvend contact op met onze Smile Consulentes.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?