Wat is het verschil tussen kronen en facings?

Is er een stukje van je tand afgebroken, dan kan je tandarts dat oplossen met kronen of facings. Maar wat is nu precies het verschil tussen beide? Lees meer!

Ben je lelijk ten val gekomen en is er een stukje van je tand afgebroken? Geen paniek! Je tandarts kan dit oplossen met kronen of facings. Maar wat is precies het verschil tussen beide? En welke optie is de beste keuze? We vertellen je er alles over.

Wat zijn de verschillen?

Facings

Kronen

Facings zijn schildjes die tegen de voorkant van je tanden geplaatst worden.

Een kroon is een kapje dat over je hele tand geplaatst wordt.

Je tanden worden niet geslepen. Je behoudt dus je ‘oorspronkelijke’ gebit onder je facings. Daardoor kun je facings altijd weer laten verwijderen als je dat zou willen.

De tandarts slijpt een laagje rondom je tand af, zodat het kapje erover past. Als je tand nog verder gecorrigeerd moet worden, blijft er soms weinig van over. Bij kronen kun je dus niet meer terug naar hoe je gebit vroeger was.

Facings zijn gemaakt van composiet of porselein.

Kronen bestaan uit porselein of zirkonium (een soort metaal).

De prijs van facings hangt af van het aantal en het materiaal. Om exact te weten hoeveel facings jou zouden kosten, boek je het best een adviesgesprek.

Kronen zijn duurder dan facings omdat er meer voorbereidingswerk aan je tanden nodig is en er meer materiaal gebruikt wordt.

Kies ik voor kronen of facings?

Of kronen dan wel facings voor jou de beste keuze zijn, hangt af van hoe je gebit er nu uitziet én welk resultaat je wil bereiken.

  • Is er een groot stuk van je tand afgebroken? Of heb je grote vullingen, waardoor er nog maar weinig van je tand overblijft? Dan is het niet altijd mogelijk om facings te plaatsen en zijn kronen een goede optie.
  • Bij een moeilijke beet, zoals een kruisbeet, is het beter om eerst met orthodontie je beet te verbeteren en daarna met facings de vorm en kleur van je tanden te perfectioneren.
  • Als je zwakke tanden hebt, kun je je tanden zowel met facings als met kronen versterken. De keuze hangt af van hoeveel van je natuurlijke tand er nog overblijft.
  • Zit je met een dode tand? Facings lossen de verkleuring op, maar toch is ook een kroon hier een goed idee. Die beschermt je ontzenuwde tand namelijk beter tegen breuken.
  • Mis je een of meerdere tanden, dan kun je die niet vervangen door facings. Een brug (dat zijn verschillende kronen die aan elkaar hangen) of een implantaat met een kroon is in dit geval de oplossing.
  • Wil je een stralend witte glimlach? Die krijg je alleen maar met facings als je liever niet laat slijpen aan je natuurlijke gebit.

Krijg gratis advies

Weet je niet zeker of je beter af bent met kronen of facings? Neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Daarin bespreek je samen met onze Smile Consulenten wat de mogelijkheden zijn.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?