Wakker worden met een droge mond? Oorzaken en oplossingen

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond, maar als de symptomen aanhouden, is er misschien meer aan de hand. Lees er alles over!

Of je nu een ochtendmens bent of niet: wakker worden met een droge mond vindt niemand aangenaam. Het voelt vies en je adem ruikt onfris. Misschien probeerde je het probleem voor te blijven door ’s nachts regelmatig slokjes water te nemen. Mocht dat niet baten? Iedereen heeft wel eens last van een droge mond, zeker in periodes van stress, maar als de symptomen aanhouden, is er misschien meer aan de hand.

Onvoldoende speeksel = onvoldoende bescherming

Buiten een onaangenaam gevoel en een onaangename geur betekent een droge mond dat je onvoldoende speeksel aanmaakt, en dat brengt een paar problemen met zich mee. Speeksel helpt namelijk bij de vertering, beschermt tegen tandbederf, voorkomt bacteriegroei (en dus infecties) en maakt kauwen en slikken makkelijker.

Oorzaken van droge mond

Met open mond slapen is een veelvoorkomende oorzaakvan wakker worden met een droge mond (en van snurken, overigens). Maar ook bepaalde medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken, zoals medicatie tegen een hoge bloeddruk en antidepressiva. Verder hebben bepaalde ziektes een effect op de speekselklieren, waardoor ook zij onrechtstreeks een droge mond in de hand werken. Dit is het geval bij bijvoorbeeld diabetes. Ook roken en de menopauze kunnen tot slot een droge mond veroorzaken – dat laatste omwille van de veranderende hormonenspiegel.

Om het ongemak te verzachten …

Kun je de oorzaak niet wegnemen? Dan zijn er nog een aantal middeltjes en trucjes om eens uit te proberen. Enkele effectieve oplossingenzijn veel drinken; tabak, alcohol en koffie vermijden (omdat die de mond uitdrogen) en suikervrije kauwgom kauwen. Vaak helpt het ook om ’s nachts in de kamer een luchtbevochtiger te installeren. Ten slotte zijn er middeltjes op de markt zoals speekselvervangers of mondbevochtigers.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?