Teruggetrokken tandvlees herstellen: je opties

Teruggetrokken tandvlees (de wetenschappelijke naam is ‘gingiva recessie’) vormt een belangrijke oorzaak van gevoelige tanden. Want als het tandvlees terugtrekt, komen je tandhalzen bloot te liggen. Laat je het probleem te lang aanslepen, dan krijgen je tanden zelfs zo weinig steun dat ze los kunnen komen. Hoe kun je teruggetrokken tandvlees herstellen? Dat lees je hier!

Het probleem herkennen

Teruggetrokken tandvlees herken je niet alleen aan de pijnscheuten die je krijgt als je een koud drankje drinkt of een ijsje eet (dat is de gevoeligheid waarover we het al hadden). Je kunt het in de meeste gevallen ook zien. Je tandvlees is rood en bloedt soms. Daarnaast zijn je tandhalzen zichtbaar: je ziet geen mooie, ronde overgang tussen je tanden en je tandvlees, maar een soort driehoekige uitloper.

Waarom trekt mijn tandvlees terug?

Als er zich tandplak bevindt op de grens tussen je tand en tandvlees, kun je een ontsteking krijgen en kan je tandvlees terugtrekken. Maar ook fout poetsen (lees: te hard schrobben op het tandvlees of een te harde tandenborstel gebruiken) kan een oorzaak zijn van terugtrekkend tandvlees. Net als kaakklemmen: veel mensen bijten tijdens de dag onbewust te hard op hun tanden. Tot slot zijn veroudering en (de behandeling voor) parodontitis, een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees, mogelijke boosdoeners.

Terugtrekkend tandvlees vermijden? Dan is een goede mondhygiëne de eerste stap. Laat ook regelmatig tandsteen verwijderen door je tandarts om een eventuele tandvleesontsteking voor te zijn.

Teruggetrokken tandvlees herstellen

Goed poetsen is een belangrijke manier om te vermijden dat je tandvlees terugtrekt, maar als het al zover is, breng je daarmee natuurlijk je tandvlees niet terug. Wat kun je dan nog doen?

  • De mogelijke operatie:
    • Een ‘recessiebedekking’ of tandvleestransplantatie: via microchirurgie wordt een stukje van je gehemelte weggesneden en getransplanteerd om je tandhals te bedekken. De behandeling werkt prima, maar gaat wel gepaard met een lang herstel.
  • Daarnaast kun je ook volledig pijnloos veneers laten plaatsen om de driehoekige uitloper van je tanden te camoufleren. Om de uitlopers (ook wel ‘black holes’ of ‘black triangles’ genoemd) volledig te kunnen dichten, mogen ze wel niet te groot zijn.

Wil je laten onderzoeken of veneers voor jou een optie zijn? Maak vrijblijvend een afspraak bij onze Smile Consulenten!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?