Tong verbrand? Tips om de pijn te verzachten!

Thee of koffie slurpen die eigenlijk toch te heet is? Je tong verbranden kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar onze tips verzachten gelukkig het leed.

Een kop thee of koffie slurpen waar eigenlijk toch nog verdacht veel damp uit omhoog kringelt? Een worstenbroodje verorberen waarvan het korstje al lauw is, maar de vulling allesbehalve? Of gewoon niet kunnen wachten om dat lekkere stukje pizza in je mond te stoppen? Het resultaat is maar al te vaak dat je je tandvlees en/of je tong verbrandt. Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn – en niet alleen tijdens het poetsen. Tong verbrand? Dit zijn onze tips om het leed te verzachten!

Wie z’n tong verbrandt …

Wat er precies gebeurt als je je tong verbrandt? Je tong bestaat uit zo’n tienduizend smaakpapillen, waarvan er een deel (tijdelijk) beschadigd raken als je iets in je mond stopt dat veel te heet is. De gevolgen laten zich voelen: je proeft minder en je papillen zwellen op en worden rood. In het ergste geval krijg je pijnlijke blaasjes op je tong. Wat kun je doen als het jou overkomt?

Wat te doen tegen een verbrande tong?

  • Ice ice, baby

Als je je tong of tandvlees verbrandt, is afkoelen de boodschap. Je kunt naar de kraan spurten om je tong onder stromend water te houden, maar het kan ook ietsje makkelijker: probeer door je mond te ademen, want de frisse lucht verzacht de pijn. Daarnaast kun je een koud drankje drinken of op een waterijsje of ijsblokje zuigen. Gebruik nooit brandzalf: die blijft niet zitten én is niet gemaakt om op te eten.

  • Spoelen met zout water

Als je mond is afgekoeld, is het een goed idee om te spoelen met een mengsel van water en zout (bijvoorbeeld natriumbicarbonaat, ook wel gekend als baking soda). Gorgel zo’n dertig seconden en spuug het mengsel dan weer uit. Het zout kan de zwelling en pijn verlichten.

  • Yoghurt verkoelt en verzacht

Ook koude yoghurt in je ijskast kan redding brengen. Het is niet de bedoeling om het potje meteen naar binnen lepelen, maar wel om de yoghurt telkens enkele seconden op je tong te laten liggen. Zo kan het goedje inwerken op je pijnlijke smaakorgaan. Lust je geen yoghurt? Een glas melk werkt ook. Daarnaast heeft ook honing of gewoon een lepeltje suiker verzachtende eigenschappen!

  • Vermijd zuur, krokant of pikant eten

Laat zure drank en voeding, bijvoorbeeld citrusvruchten, even aan de kant staan. Die zullen de pijn alleen maar verergeren. Bovendien zijn ze allesbehalve lief voor je tanden! Ook pikant of krokant eten, zoals chips en stokbrood, vermijd je beter.

Tong verbrand: hoe lang duurt het?

Oppervlakkige brandwonden aan je tong verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar uur tot enkele dagen. Een ernstigere verbranding kan tot zo’n twee weken duren om te genezen. Het is mogelijk dat je nog een tijdje minder goed proeft of dat eten en drinken onaangenaam voelt, tot je smaakpapillen volledig hersteld zijn.

Wanneer élk warm drankje pijn doet

Om je tong te verbranden, moet je al iets behoorlijk warms eten of drinken. Maar wist je dat voor heel wat mensen zelfs ‘gewoon’ warme drankjes of maaltijden pijnlijk zijn? Ze hebben last van gevoelige tanden. Als die situatie jou herkenbaar in de oren klinkt, hoor je vast graag dat onze veneers je niet alleen een stralende glimlach bezorgen, maar ook bescherming bieden tegen dit probleem. Ze vormen namelijk een extra beschermlaag!

Meer weten? Kom gerust eens langs bij onze Smile Consulenten voor een vrijblijvend gesprek.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?