Tanden polijsten: hoe werkt dat precies?

Je tanden polijsten kan een oplossing bieden voor verkleuringen op je tanden. Wat houdt het precies in? En is het schadelijk? Je ontdekt het in deze blog.

Vraag je je af waar die kleine verkleuringen op je tanden vandaan komen? Denk dan even na over wat je zoal drinkt. Drankjes zoals koffie, thee en rode wijn tasten namelijk de natuurlijke kleur van je gebit aan. Ook roken zorgt voor verkleuringen. Je tanden polijsten kan een oplossing zijn. Wat houdt dat precies in? En is het schadelijk?

Tanden polijsten: wat is het?

Polijsten is een pijnloze en eenvoudige behandeling. De tandarts brengt polijstpasta aan op je tanden en maakt die vervolgens weer gladder met een speciaal borsteltje. Het doel? Tandplak en verkleuringen verwijderen.

Weet wel: polijsten kan oppervlakkige verkleuringen wegwerken, maar geeft je gebit niet opnieuw zijn natuurlijke kleur. Bleachen doet dat wel, maar let op voor de risico’s! Bovendien krijg je door je tanden te bleken nooit een blijvend resultaat. Facings bieden wél een langdurig resultaat en geven je het voordeel dat je zelf de vorm en kleur van je gebit kunt kiezen.

Is polijsten schadelijk?

Je tanden polijsten is niet schadelijk als je het door een tandarts laat doen die professionele apparatuur gebruikt. Maar doe het vooral niet zelf! Door op een verkeerde manier te polijsten, kun je je gebit wel ernstig beschadigen. Te vaak polijsten kan er bovendien voor zorgen dat de glazuurlaag van je tanden te dun wordt. Je tandarts zal hierover waken, dus opnieuw een reden om niet zelf je badkamer om te toveren tot een tandartspraktijk.

Nadat je tanden gepolijst zijn, wacht je het best anderhalf uur om iets te eten of te drinken. Ook extra spoelen met water is een goed idee. Verder zijn er geen maatregelen nodig en hoef je helemaal nergens op te letten.

Wat met facings?

Een glaasje rode wijn of een warm kopje thee, met facings hoef je je er geen zorgen om te maken. Kleurstoffen kunnen in je tandglazuur dringen, maar niet in porselein. Toch kunnen op je facings ook donkere vlekjes ontstaan op de plekken die moeilijker te poetsen zijn, zoals tussen je tanden of aan de randen. Die verdwijnen door te polijsten. Een goed onderhoud van je facings is superbelangrijk voor een lange levensduur. Laat dus tijdens je jaarlijkse controleafspraak bij de tandarts ook zeker je facings polijsten. Zo kan die mooie glimlach van jou er weer een hele tijd tegenaan!

Wil jij ook een stralende, witte glimlach? Neem gerust contact met ons op.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?