Tanden bleken is niet voor iedereen weggelegd

Maar wist je dat je ook de kleur van je tanden aan je genen te danken hebt – hoe vreemd dat misschien ook klinkt? De kleur van je dentine of tandbeen is hierbij bepalend.

Iedereen wil wel een glimlach om trots op te zijn. Zo’n prachtige celebrity smile waarmee je gegarandeerd mooi op de foto staat. En daar horen natuurlijk stralend witte tanden bij. Sommige mensen zijn van nature gezegend met zo’n glimlach; anderen moeten vertrouwen op hulpmiddeltjes om hetzelfde mooie effect te krijgen. Je tanden laten bleken of bleachen is dan wellicht het eerste dat in je opkomt. Toch is die optie jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd. Volg even mee.

De kleur van je tanden: erfelijk bepaald

Heb je de ogen van je vader of de krullen van je moeder? Dat is natuurlijk niet zo gek, want je haartype en de kleur van je ogen zijn erfelijk bepaald. Maar wist je dat je ook de kleur van je tanden aan je genen te danken hebt – hoe vreemd dat misschien ook klinkt? De kleur van je dentine of tandbeen is hierbij bepalend. Als je glazuur wordt aangetast, bijvoorbeeld door zure voedingsmiddelen, wordt de dentine zichtbaar. Die is bij sommige mensen nu eenmaal geler dan bij andere, en je kunt er met bleachen niets aan veranderen.

Extrinsieke versus intrinsieke verkleuringen

Of je al dan niet gebaat bent bij bleachen, hangt bovendien af van welk type verkleuring je tanden ontsiert.

  • Extrinsieke verkleuringen zijn verkleuringen aan buitenzijde van tand, onder meer veroorzaakt door koffie, thee, rode wijn, sigaretten of ouderdom.
  • Intrinsieke verkleuringen zijn verkleuring aan de binnenkant. Dit kan bijvoorbeeld een ontzenuwde tand zijn of door tetracycline (antibiotica) gebruik als kind.
  • Bleachen werkt enkel voor extrinsieke verkleuringen.

Als bleachen geen optie is …

Besef je na het lezen van het bovenstaande dat bleachen er voor jou niet inzit? Dan heb je nóg geen enkele reden om je lippen stijf op elkaar geklemd te houden. Porseleinen veneers garanderen een prachtresultaat voor élk type verkleuring. Bovendien hebben zulke facings nog een pak andere voordelen:

  • Je kunt niet alleen de kleur, maar ook de vorm en positie kiezen
  • Ze blijven veel langer wit dan gebleachte tanden want ze verkleuren niet
  • De plaatsing is volkomen pijnloos
  • Porseleinen facings beschermen gevoelige tanden

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?