Slim eten, da’s cariës voorkomen

Cariës of gaatjes: iedereen heeft er op een bepaald moment weleens last van. Deze afbraak van glazuur en andere harde structuren van de tand (onder andere onder invloed van zuren) is pijnlijk en schadelijk. Je blijft gaatjes dus het liefst van al voor. Hoe je dat doet? Onder meer door slim te eten! We zetten enkele tips op een rijtje om cariës te voorkomen.

Help, zuren in je mond

Cariës of tandbederf ontstaat door de zogenaamde ‘demineralisatie’ van harde tandstructuren. Even uitleggen hoe dat precies in zijn werk gaat … Na elke maaltijd worden er zuren gevormd in je mond en komt het demineralisatieproces op gang. Speeksel doet vervolgens dienst als een buffer en helpt om die zuuropstoot tegen te gaan: een belangrijk onderdeel van het hermineralisatieproces. Er vindt met andere woorden na elke maaltijd een heuse strijd plaats tussen twee kampen. Als het demineralisatie- en het hermineralisatieproces uit evenwicht zijn, loop je het risico op gaatjes

Gezonde voeding to the rescue

Wie cariës wil voorkomen, moet zijn toevlucht nemen tot gezonde voeding. Wat dit precies betekent?

  • Vermijd zure dranken (frisdranken, maar ook dranken met citroen, pompelmoes of sinaasappelen zijn uit den boze) en drink zo veel mogelijk water.
  • Blijf weg van suikerrijke snacks (zelfs in fruit zoals bananen of druiven zit behoorlijk veel suiker, dus pas daarmee op). Als alternatief kun je je toevlucht nemen tot kaas, rauwe groenten of natuuryoghurt.
  • Poets je tanden nadat je plakkerig voedsel hebt gegeten.

Tot slot: tips tegen gaatjes

Gezonde voeding is belangrijk, maar verder zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden als je tandbederf geen kans wil geven.

  • Poets je tanden met fluoridehoudende pasta om ze tegen zuren te beschermen.
  • Kauw goed tijdens het eten om je speekselproductie op gang te houden. Suikervrije kauwgom kauwen is om diezelfde reden een uitstekend idee.
  • Breng je tandarts regelmatig een bezoekje.

Op zelfvertrouwen, en het succes dat je daar professioneel en privé mee behaalt, kun je geen prijs plakken. Een mooi gebit rendeert! GlamSmile facetten maken volstrekt pijnloos komaf met verkleuringen, spleetjes, gebroken tanden; kortom: onze veneers of facings zorgen voor een schitterende glimlach.

  1. Op maat gemaakt volgens jouw wensen
  2. Blijvend wit, zodat je jarenlang van je gebit geniet
  3. In een korte sessie geplaatst, mét behoud van je natuurlijke tanden.
Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?