Lachen is gezond … en maakt even gelukkig als 2.000 chocoladerepen!

Meer glimlachen kan je wereld op z’n kop zetten en heeft meer voordelen dan je denkt. En toch doen we het met z’n allen veel te weinig!

Meer zelfvertrouwen, er beter en jonger uitzien en gelukkiger in het leven staan. Klinkt als een droom? Veel heb je nochtans zelf in handen – of beter, in je tanden. Meer glimlachen kan je wereld op z’n kop zetten en heeft meer voordelen dan je denkt. En toch doen we het met z’n allen veel te weinig. Een volwassene glimlacht gemiddeld twintig keer per dag (en 14% zelfs minder dan vijf keer), terwijl een kind maar liefst vierhonderd keer zijn tanden bloot lacht. Gek, want er zijn enorm veel voordelen verbonden aan glimlachen.

Lachen is gezond én geeft je een facelift

“Een glimlach is de mooiste make-up die een vrouw kan dragen”, vond Marilyn Monroe. En gelijk had ze. Als je je mondhoeken naar boven beweegt, geef je bijna je hele gezicht een instant facelift: je wangen, kaken en nek zien er meteen strakker uit. Geen wonder dus dat mensen die glimlachen meteen als aantrekkelijker worden gezien. Vooral mannen vinden vrouwen knapper als ze glimlachen. Ze beschouwen humor en de zin om te lachen vaak als belangrijke troeven bij een partner.

Meer connecties en meer zelfvertrouwen

Glimlachende mensen worden naast knapper ook als betrouwbaarder en ‘echter’ beoordeeld. Als je naar iemand glimlacht, vertel je die persoon zonder woorden dat je hem leuk vindt. Die persoon voelt zich daardoor beter over zichzelf én over jou, en gaat het gevoel dat jij hem of haar geeft met je glimlach, naar jou spiegelen. Vaak letterlijk, want mensen zijn geneigd om anderen te kopiëren en dus zelf ook een glimlach te tonen. Met één simpele ‘smile’ heb je zo die andere persoon en jezelf een boost op het vlak van (zelf)vertrouwen gegeven. Wil je een promotie of opslag scoren op het werk of een vriendin om een gunst vragen, dan haal je dus gewoon je mooiste glimlach boven om je slaagkans te verhogen.

Fake it till you feel it

Wie glimlacht, is meestal gelukkig. Maar het omgekeerde is evengoed waar: je kunt je hersenen doen geloven dat je gelukkig bent door te glimlachen. En daarvoor hoef je die perfecte ‘smile’ niet eens onder de knie te hebben! Je hersenen kennen namelijk het verschil niet tussen een oprechte en een fake glimlach. Zelfs een nepglimlach veroorzaakt een chemische reactie in je hersenen: een feelgoodcocktail van dopamine, endorfine en serotonine. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller, terwijl serotonine en dopamine negatieve gevoelens tackelen.

Resultaat? Minder stress, een lagere bloeddruk en een beter gevoel. Eén glimlach zou volgens een Brits onderzoek evenveel geluk teweegbrengen in je hersenen als tweeduizend (!) chocoladerepen. Grappig weetje: volgens een onderzoek aan de Cardiff University zijn mensen die een botoxbehandeling hebben gehad en dus niet goed kunnen fronsen, ook gelukkiger. Probeer het zelf eens. Voel je je gestresseerd omdat een werkdeadline in zicht komt of ben je gefrustreerd omdat de kinderen er thuis een zootje van hebben gemaakt? Glimlach dan, hoe geforceerd ook, gedurende minstens twintig seconden. Je deadline zal niet verdwijnen en het huis zal niet opgeruimd zijn, maar jij zal je wel lichter en gelukkiger voelen.

En je leeft nog lang en gelukkig

En de effecten van een glimlach gaan nog verder. Glimlachen kan zelfs je gezondheid bepalen! Zo analyseerden onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley, Californië, een groot aantal schoolfoto’s van vrouwen en bekeken ze welke van hen een oprechte glimlach toonden. Jaren later, toen de vrouwen 52 jaar oud waren, belden de onderzoekers hen op. Wat bleek? Hoe echter de glimlach van de vrouwen op de foto, hoe beter hun gezondheid, hoe gelukkiger hun huwelijk en hoe meer ze tevreden waren over hun leven.

Witte tanden en een wondermooie glimlach

Wie zich goed voelt bij z’n glimlach, lacht meer. Niet tevreden met de jouwe? Onze porseleinen veneers (ook wel facings of facetten genoemd) geven jou snel en volkomen pijnloos witte tanden en een stralende glimlach. Je kunt de vorm en de positie van je tanden laten optimaliseren, en natuurlijk blijven de facings permanent wit. Zo krijg je opnieuw het zelfvertrouwen om kamerbreed te glimlachen.

Interesse? Boek een vrijblijvende afspraak, en maak je klaar om meer te lachen!

Bron: Nina

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?