Je tanden thuis bleken: alle trucjes onder de loep

Van tandenbleeksets uit de supermarkt tot een bleaching bij de tandarts of veneers: wat werkt nu eigenlijk het beste om permanent witte tanden te krijgen?

Ben je onzeker over je gebit? Geeft je omgeving af en toe een opmerking over je gele tanden, grijze tanden of over het feit dat niemand je ooit op een brede glimlach betrapt (en al zéker niet op foto)? Dan kom je wellicht in de verleiding om een van de vele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes te proberen die er bestaan om je tanden zelf te bleken. We zetten de opties op een rijtje, maar moeten je ook meteen waarschuwen, want thuis je tanden bleken levert slechts een tijdelijk resultaat op. Gelukkig bestaan er ook methodes die je permanent witte tanden bezorgen!

Tandenbleeksets van de supermarkt

Bepaalde tandenbleeksets kun je gewoon bij de supermarkt of online kopen, en je hoeft er vaak niet veel geld voor neer te tellen. Tegenover die voordelen staat wel een belangrijk nadeel: het effect is amper zichtbaar. Eén van de populairste middeltjes om mee te bleachen is op dit moment houtskool (‘activated charcoal’), maar de werking van deze beautytrend is niet wetenschappelijk bewezen.

Tanden bleachen: geen permanent resultaat

Je tanden laten bleken door een professional is een andere optie. Bleachen is vergelijkbaar met het blonderen van haarlokken: het gaat hier om lichter maken met behulp van bleekmiddel. Deze behandeling is echter niet permanent en ze werkt alleen voor extrinsieke verkleuringen. Dat zijn verkleuringen aan de buitenkant van je tanden, veroorzaakt door bijvoorbeeld koffie, thee, rode wijn of sigaretten. Als de verkleuring zich aan binnenkant van je tand bevindt – en dus intrinsiek is – maakt bleken jammer genoeg helemaal geen verschil. Ook bleken heeft bovendien geen blijvend resultaat: je moet de behandeling minstens elk jaar herhalen.

Op maat gemaakte bleekschildjes

Als je op zoek bent naar een efficiëntere manier om je tanden te bleken, dan probeer je het beter met op maat gemaakte bleekschildjes en product dat je bij de tandarts koopt op basis van waterstofperoxide of carbamideperoxide (die stoffen dringen door tot in je glazuur en brengen daar een chemische reactie teweeg die je vlekken of verkleuringen verwijdert). Je moet je schildjes ongeveer tien dagen na elkaar gedurende twee à drie uur per dag in houden. Deze herhaalde behandeling zorgt voor een beter resultaat dan een eenmalige bleaching bij je tandarts.

Een permanent en persoonlijk resultaat

Tot slot is er een behandeling op de markt die je permanent witte tanden oplevert en die bij élk type verkleuring werkt, namelijk: facings. Dit zijn flinterdunne schildjes die gewoon op je eigen tanden worden aangebracht. Je kunt zelfs voor een wittere tint kiezen dan je natuurlijke tandkleur (de zogenaamde Hollywoodsmile) – iets dat uiteraard met geen enkele vorm van bleaching mogelijk is. Bovendien corrigeren facings meteen ook de stand en de vorm van je tanden. Je hebt dus heel wat keuzemogelijkheden, maar maak je geen zorgen: je kunt rekenen op het persoonlijk advies van onze Smile Consulentes. Facings plaatsen is bovendien volkomen pijnloos en snel gebeurd.

Wil je hier graag meer over weten? Vraag een afspraak aan voor vrijblijvend Smile Advies.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?