Help, er is een stukje tand afgebroken! Wat nu gedaan?

Is er een stukje van je tand afgebroken, door te vallen bijvoorbeeld? Geen paniek, er is altijd een oplossing voorhanden. Ontdek hier wat je moet doen.

Stel je voor: je wandelt in het zonnetje naar je werk wanneer een oneffen stoep een einde maakt aan een fijne ochtend. Je komt ten val en beschadigt je tanden. Of een ander scenario: je wil die stugge verpakking openwrikken en gebruikt daarvoor je kostbare gebit, met alle gevolgen van dien. Wat nu? Dit moet je doen als er een stukje van je tand afgebroken is.

Hou het stukje tand bij

Zodra je van de schrik bekomen bent, is het allerbelangrijkste dat je het afgebroken stukje tand terugvindt en bewaart. Doe dat niet zomaar in een papieren zakdoek, maar in een vochtige omgeving. Je bewaart de tand het best in een glas melk.

Snel naar de tandarts

Keep calm and call a dentist. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts. Die zal zorgvuldig bekijken hoe de situatie het best opgelost kan worden. Ben je er snel bij, dan kan de tandarts je tand misschien wel opnieuw vasthechten. Je tandarts zal ook nakijken of de zenuw niet afgestorven is, want dan kan je tand na verloop van tijd grijs worden.

Melktand: wachten tot de wissel

Is je kleine bengel gevallen? Als het om een melktand gaat, zal het advies van de tandarts waarschijnlijk luiden: gewoon wachten tot de tand wisselt. Ongerust zijn is dus nergens voor nodig en je hoeft verder niets te doen. Als er scherpe stukken tand uitsteken, kun je natuurlijk wel aan de tandarts vragen om die even met de vijl aan te pakken, zodat je kind zijn of haar tong er niet aan openhaalt.

Stukje tand afgebroken: veneers to the rescue

Was je te laat bij de tandarts of heb je het afgebroken stuk tand niet teruggevonden? Niet getreurd, er bestaan gelukkig nog andere mogelijkheden om je kapotte tand te herstellen. Brak er maar een klein stuk af? Dan bezorgen facings of veneers je in een mum van tijd weer een stralend gebit. Deze dunne, porseleinen schildjes plaatsen we bovenop je beschadigde tand en verbergen zo alle imperfecties. Je gebit is weer compleet én de kleur van de facing past bij die van je andere tanden, zodat het resultaat natuurlijk oogt.

Een kroon voor extra stevigheid

Helaas zijn er ook omstandigheden waarin veneers geen optie zijn. Ze bieden soelaas wanneer er een klein stuk van je tand vooraan is afgebroken, maar als je meer dan een derde van je tand kwijt bent, krijgen ze te weinig steun. In dat geval is een kroon nog altijd een optie.

Conclusie: geen paniek als je een tand breekt! GlamSmile zorgt ervoor dat je in geen tijd weer lachend de straat uitloopt. Contacteer ons voor meer informatie of een afspraak.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?