In een handomdraai verlost van scheve tanden

In dit artikel zetten we scheve tanden in de kijker. Lees meer over de soorten en oorzaken, maar vooral over de oplossing die we jou aanreiken!

In een handomdraai verlost van scheve tanden

Scheve tanden: sommige mensen vinden het absoluut geen drama. Anderen willen er komaf mee maken omwille van esthetische redenen (mooie rechte tanden zien er nu eenmaal beter uit), en nog anderen om gezondheidsredenen. Bij heel erg scheve tanden kun je namelijk de neiging ontwikkelen om te slissen of moeite ondervinden met kauwen. Als je tanden scheef staan, overlappen ze ook vaak, en dat kan dan weer problemen geven bij het poetsen. In dit artikel zetten we scheve tanden in de kijker. Lees meer over de soorten en oorzaken, maar vooral over de mogelijke oplossingen!

Soorten scheve tanden en oorzaken

Bij scheve tanden zijn er ruwweg twee scenario’s mogelijk. In het eerste staan (enkele van) je tanden niet netjes in een boog doordat je kaken te smal zijn. We spreken dan van ‘crowding’. De andere mogelijkheid is dat je boven- en onderkaak niet meer recht tegenover elkaar staan. Je hebt dan een afwijking in het bijtvlak, zoals een kruisbeet.

De mogelijke oorzaken van scheven tanden lopen nogal uiteen. Erfelijkheid speelt soms een rol, maar ook duimzuigen of (te lang) op een fopspeen zuigen is vaak een boosdoener. Daarnaast kunnen ongelukken of valpartijen je scheve tanden bezorgen. Tot slot kan scheefstand ontstaan door plaatsgebrek of net door een teveel aan ruimte in de mond. Bij veel mensen geeft de tong tijdens de groei niet de juiste druk tegen het gehemelte, waardoor er een smalle bovenkaak ontstaat en de tanden over elkaar schuiven. Te veel ruimte in de mond leidt meestal tot een spleetje of diasteem, maar ook tot andere onregelmatigheden, zoals dus scheve tanden.

Rechte tanden zonder beugel?

Wil je je tanden laten rechtzetten, dan overleg je het best met een expert over het plan van aanpak, want dat verschilt naargelang de ernst van de situatie. Het spreekt ergens voor zich dat een afwijking in het bijtvlak om een andere oplossing vraagt dan één tand die niet recht staat, bijvoorbeeld. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Orthodontie: je hoeft niet per se meteen aan een blokjesbeugel te denken. Ook een transparante beugel is prima geschikt om scheve tanden recht te zetten.
  • Kroon: je tandarts zal stukken afslijpen van je scheven tand en er een kroon op plaatsen.
  • Facings voor scheve tanden:: kleine positiecorrecties liggen binnen handbereik met facings of facetten. Die hebben als voordeel dat we niet hoeven te slijpen aan je tanden, dat ze pijnloos zijn en meteen resultaat opleveren. Als de tanden erg scheef staan, is het meestal aangeraden om eerst een beugel te dragen en dan pas voor facings te opteren.

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek, en maak komaf met je scheve tanden!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?