Hoe zit het met de terugbetaling van je tandprothese?

De oplossingen voor een mooier gebit gaan vaak gepaard met een stevig prijskaartje. Hoe zit het dan met de terugbetaling? We zetten het voor jou op een rijtje.

Ben je niet honderd procent tevreden met je tanden? Er zijn genoeg opties voor een mooier en beter gebit: een beugel, een tandprothese, een implantaat … Alleen gaan die vaak gepaard met een aanzienlijk prijskaartje! De terugbetaling van een tandprothese of beugel hangt af van je leeftijd en bij welk ziekenfonds je aangesloten bent. We zetten het even voor je op een rijtje.

De opties voor een beugel

Kinderen tot veertien jaar hebben bij een beugel recht op een wettelijke terugbetaling door het Riziv. Voor volwassenen geldt die regel niet, maar zij kunnen eventueel de kosten terugbetaald krijgen via een extra tandverzekering van hun ziekenfonds.

Tieners lopen vandaag massaal rond met een kleurrijke blokjesbeugel in hun mond, maar misschien heb je daar als volwassene toch iets meer schroom voor? Dan is een transparante beugel het perfecte alternatief!

Terugbetaling tandprothese

Een tandprothese, wat is dat eigenlijk? En is dat hetzelfde als een implantaat? Wel, nee. Een implantaat is een kunstwortel die als steun dient voor een prothese. De tandprothese zelf kan vast zijn (een kroon of een brug) of uitneembaar. Een stifttand is dan weer een volledig nieuwe tand. Die gebruiken tandartsen om een beschadigde tand te herstellen wanneer je tandwortel nog gezond is. Het verschil met een implantaat is dus dat de wortel van je tand behouden blijft.

Helemaal mee? Over naar de terugbetaling dan. Vanaf vijftig jaar heb je recht op een wettelijke terugbetaling van een tandprothese. Let op: dat geldt enkel voor uitneembare prothesen! Er bestaan ook enkele uitzonderingen waarbij je tóch de kosten terugbetaald krijgt, ook al ben je jonger, zoals bij tandverlies na chemotherapie. Ook bij een tandprothese kan een aanvullende tandverzekering van je ziekenfonds voor een extra terugbetaling zorgen. Check dus zeker goed de voorwaarden, of vraag meer info.

Facings als duurzame oplossing

Esthetische behandelingen, zoals facings of bleachen, vallen niet onder de wettelijke ziekteverzekering. Dat betekent dat je hiervoor dus geen kosten terugbetaald krijgt. Ben je van plan om je tanden te (laten) bleachen? Hou rekening met de risico’s en nadelen die eraan verbonden zijn!

Facings zijn dan een veiligere en duurzamere optie. En het zelfvertrouwen dat je erdoor wint, is onbetaalbaar! Benieuwd naar hoe zo’n behandeling verloopt? We kunnen je alvast geruststellen: efficiënt en pijnloos. Daarna is het belangrijk om je facings goed te onderhouden, zodat ze lang meegaan en jij kunt blijven stralen!

Wil je weten wat voor jou de beste prijs-kwaliteitoplossing is voor een mooie glimlach? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?