Rode wijn: gezond of niet? En wat met je tanden?

In dit artikel vertellen we voor eens en voor altijd of rode wijn gezond is. Verder leggen we uit waarom je er je tanden eigenlijk geen plezier mee doet.

In de volksmond lopen de meningen over rode wijn nogal uiteen. De ene beweert dat een glaasje rood per dag geen kwaad kan, de andere zegt dan het zelfs goed is, en nog weer anderen raken geen druppel alcohol aan omdat het schadelijk zou zijn. In dit artikel reiken we je voor eens en voor altijd het antwoord aan op de vraag of rode wijn gezond is. Verder leggen we uit waarom je er je tanden eigenlijk geen plezier mee doet. Of dat betekent dat je nooit meer rode wijn mag drinken als je witte tanden wil houden? Zo’n vaart loopt het niet!

Is rode wijn gezond?

Een glaasje rode wijn voor de tv of bij een dampend bord pasta: voor veel mensen is dat het toppunt van gezellig genieten. Maar of rode wijn gezond is? Elke dag een glas rode wijn drinken heeft volgens experten geen onmiddellijke negatieve effecten, maar het is ook niet per se héél gezond. In de schil van druiven zitten stoffen die ontstekingsremmend werken en die de celveroudering afremmen, maar de hoeveelheden zijn eigenlijk verwaarloosbaar. Verder creëert de gewoonte van een glas rood per dag op langere termijn mogelijk wel problemen. Zo verschenen in 2019 de resultaten van een studie bij maar liefst 500.000 Aziaten die uitwees dat zelfs matig alcoholgebruik leidt tot een hogere bloeddruk en meer kans op hart- en vaatziekten.

Waarom is rode wijn slecht voor je tanden?

Hoewel jij misschien wel dol bent op rode wijn, houden je tanden bovendien niet zo van het drankje. Net als koffie bevat rode wijn agressieve pigmenten die doordringen in het poreuze oppervlak van je glazuur, de eerste verdedigingslinie van je tanden. En net als frisdrank of water met citroen is wijn zuur, waardoor het de erosie van glazuur nog eens bevordert. Alsof dat nog niet erg genoeg is, bevat rode wijn tot slot tannine, een stof die evengoed in thee zit en die je niet alleen een droge mond bezorgt, maar zich ook aan je tanden gaat hechten.

Toch rode wijn drinken, maar dan zó

Moet je daarom wijn volledig uit je leven bannen? Af en toe een glaasje rood kan geen kwaad, maar je treft beter wel bepaalde voorzorgsmaatregelen om te verhinderen dat het je gele tanden bezorgt:

  • Poets je tanden voordat je jezelf een glas uitschenkt (rode wijn hecht zich namelijk aan tandplak)
  • Spoel je mond zorgvuldig met water nadat je een glas wijn hebt gedronken
  • Eet iets bij het drinken, om het effect van de zuren en de tannine te verminderen

Toch last van gele of grijze tanden?

Als deze waarschuwingen jammerlijk te laat kwamen en je tanden al verkleurd zijn door rode wijn, is bleaching of whitening misschien een optie. Opgelet, deze procedure helpt alleen bij extrinsieke verkleuringen, of verkleuringen in het glazuur, veroorzaakt door onder meer wijn, koffie of thee. Heb je te kampen met intrinsieke verkleuringen (verkleuringen in de kern van de tand), dan zijn porseleinen facetten de enige oplossing. Een leuke extra: met veneers kun je niet alleen de kleur, maar ook de vorm en de stand van je tanden aanpakken!

Meer informatie nodig? Onze Smile Consulentes helpen je graag op weg.

[1] Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/30/voor-eens-en-voor-altijd-is-een-glas-rode-wijn-per-dag-nu-gezon/

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?