Efficiëntste manier om je tanden te poetsen

Er bestaan wel degelijk bepaalde “regels” die je moet volgen om je tanden goed te poetsen.

Je lichaamshygiëne gaat wellicht gepaard met vaste rituelen. Neem nu de manier waarop je doucht: de kans is groot dat je steeds dezelfde volgorde hanteert, jezelf altijd met of zonder washandje wast, en ga zo maar door. Voor tandenpoetsen geldt net hetzelfde. Je weet bovendien wel min of meer hoe je moet poetsen (je mag niet te hard schrobben, bijvoorbeeld), maar ken je écht de efficiëntste manier om je tanden te poetsen?

Stap voor stap tanden poetsen

Er bestaan wel degelijk bepaalde “regels” die je moet volgen om je tanden goed te poetsen.

  • Kies een middelharde tandenborstel, al dan niet elektrisch (neem geen té grote kop, anders heb je gegarandeerd moeite om je kiezen achteraan te bereiken).
  • Maak korte, ronde bewegingen en werk systematisch, zodat je niets overslaat en je alle vlakken even goed poetst.
  • Start altijd met poetsen op het tandvlees.
  • Besteed voldoende aandacht aan de overgang tussen je tandvlees en je tand: werk in die zone onder een tandenborstelhoek van 45°.
  • Poets minstens drie minuten aan een stuk (vijf minuten is nog beter).
  • Poets je tanden na het ontbijt én voor het slapengaan.

Flossen als kers op de taart

Wie het grondig wil aanpakken, flost daarnaast ook regelmatig. Hou de flosdraad strakgespannen en breng hem zo tussen je tanden. Beweeg voorzichtig, en trek de draad zachtjes tot onder het tandvlees (haal hem van binnen naar buiten tussen je tanden). Even afkuisen, en dan ben je klaar om de andere kant van het tandvlees aan te pakken. Spoel op het einde goed na.

Wanneer je niet voldoende flost of poetst op het tandvlees is het tandvlees geen aanrakingen gewend en gaat het telkens bloeden. Dat wil echter niet zeggen dat je slecht bezig bent! Zodra je een tijdlang dagelijks flost, zal je merken dat je tandvlees niet meer bloedt.

Goede mondhygiëne, toch grijze tanden?

Heb je gele, grijze of verkleurde tanden, ook al doe je nog zo je best om goed te poetsen en flossen? Overweeg dan om facings op maat te laten maken! Je laat je nieuwe tanden pijnloos op je bestaande tanden plaatsen, en kunt de kleur, positie en grootte ervan helemaal zelf kiezen. Vraag vrijblijvend advies bij een Smile Consulente!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?