Een slechte adem? Laat je tanden nakijken!

Voor je ‘ochtendadem’ is er een wetenschappelijke verklaring, maar als je een hele dag last hebt van een slechte adem, kun je je gebit beter laten controleren.

Niets is zo gênant als een slechte adem ... Voor je ‘ochtendadem’ is er een wetenschappelijke verklaring: je speekselproductie valt stil, waardoor je mond minder beschermd is tegen uitdroging en verzuring, en zwavelproducerende bacteriën tijdelijk vrij spel krijgen. Heb jij ook overdag last van een slechte adem, die je in een wanhoopspoging probeert te verdoezelen met muntjes en kauwgom? Dan is er misschien meer aan de hand. Het is een misvatting dat maag- of darmproblemen altijd aan de oorsprong liggen van een slechte adem. Je tanden hebben er wél vaak iets mee te maken, dus je laat ze maar beter eens nakijken.

De grote boosdoener? De tong

Door voedingsmiddelen zoals look, ui, ansjovis en voeding met een hoog vetgehalte te vermijden, kom je al een heel eind. Maar de geur van je adem is meestal afkomstig van je tong: helemaal achteraan stapelen er zich voedselresten op (tongbeslag), die worden afgebroken door de bacteriën in je mond. Daarbij produceren ze zwavelgassen, en die scheiden op hun beurt een slechte geur af. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Poets dan ’s avonds en ’s ochtends niet alleen je tanden, maar ook je tong.

Etensresten tussen je tanden

Als je niet dagelijks je tandenpoetst en regelmatig flost, kunnen er etensresten tussen je tanden blijven zitten. En die worden, zoals we hierboven al uitlegden, afgebroken door bacteriën – wat een slechte geur kan veroorzaken. Beter poetsen en flossen is dus de boodschap.

Tandvleesontsteking of schimmelinfectie?

Ook een tandvleesontsteking (te herkennen aan rood en gezwollen tandvlees), een abces of een schimmelinfectie kunnen aan de oorzaak van jouw slecht geurende adem liggen. Vraag advies aan jouw tandarts.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?