Een diasteem, wat is dat?

Sommige mensen hebben vrede met het spleetje tussen hun tanden, anderen willen er liever vanaf. Behoor jij tot de tweede groep? Lees dan snel verder!

Een diasteem (ook wel: diastema) is een spleetje tussen de tanden. Heel wat Hollywood- en andere sterren hebben er eentje: denk maar aan Madonna, Elton John, Lara Stone of Jane Birkin. Behoor jij ook tot dat rijtje? Misschien heb je vrede met het spleetje tussen je tanden en omarm je het voluit als fashion statement. Wil je er toch liever van af? Lees dan vooral verder.


Hoe ontstaat een diasteem?

Een diastema heeft verschillende mogelijke oorzaken. Een aantal ervan zijn:

  • ontbrekende tanden, waardoor de rest opschuift en er spleten ontstaan.
  • te kleine tanden die je mond niet voldoende ‘vullen’, opnieuw met spleten of een diastema tot gevolg.
  • duimzuigen: deze slechte gewoonte duwt je tanden niet alleen scheef, maar kan ook een diasteem veroorzaken.
  • een foute tongpositie: sommige mensen duwen met hun tong tegen hun tanden wanneer ze slikken en dwingen zo op de lange termijn hun tanden uit elkaar.


Beugel: de meest bekende oplossing

Bij een oplossing voor een spleetje tussen je tanden denk je wellicht meteen aan een blokjesbeugel. Maar het duurt heel lang voor je daarmee het diasteem verholpen hebt, en het is niet altijd even handig. Als volwassene vind je het misschien lastig om met zo’n beugel een presentatie geven of klanten gaan bezoeken.

Gelukkig zijn er ook alternatieven! Onze onzichtbare beugel bijvoorbeeld, voor mensen vanaf zestien jaar. Deze oplossing bestaat uit een op maat gemaakt schildje van kunsthars dat je over je tanden schuift. Je kunt het makkelijk uitnemen om te eten en je ziet er helemaal niets van. Om de twee weken heb je nieuwe schildjes nodig, en de behandeling duurt ongeveer een jaar. Wil je sneller resultaat, of is er wel meer aan je gebit dat je graag onder handen zou nemen? Dan kies je beter voor veneers.

Veneers: meteen verlost van diastema

Facings of veneers zijn een geschikte oplossing als je diasteem niet meer dan drie millimeter breed is. Deze schildjes worden op maat gemaakt in de kleur die jij het mooist vindt: van natuurlijk wit tot helderwit. Bovendien kun je er niet alleen het spleetje tussen je tanden mee wegwerken en de kleur kiezen, maar ook de grootte en vorm van je nieuw tanden bepalen!

Benieuwd hoe jij eruit zou zien met veneers? Onze Smile-consulenten maken graag tijd om samen met jou alle mogelijkheden te bespreken.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?