
Een barst in je tand, wat nu gedaan?
Barst in het glazuur
Heb je een tik tegen je tand gekregen en is enkel het glazuur (de buitenste laag) gebarsten? Op zich is dat niet zo’n groot probleem. Je glazuur zit namelijk vast aan je tandbeen of dentine, dus als dat laatste nog van goede kwaliteit is, zal je glazuur niet zomaar lossen. Na verloop van tijd kunnen er echter wel verkleuringen optreden. Kleurstoffen nestelen zich dan in de barst, waardoor die steeds duidelijker zal aftekenen. Je kunt er in dat geval (of bij voorkeur meteen na de beschadiging) voor kiezen om veneers te laten plaatsen, zodat je gebit mooi blijft.
Stuk tand afgebroken
Is er vooraan een stukje tand afgebroken, maar zijn het grootste deel van tand én de tandwortel nog aanwezig? Ook dit type breuk kun je verbergen met behulp van facetten.
Als er meer dan een derde van je tand is afgebroken, bieden veneers echter te weinig steun en opteer je beter voor een stifttand. In dat geval moet je wortelkanaal ontzenuwd worden. Daarin komt een staafje, en op dat staafje zit een kroon. Een stifttand biedt ook soelaas bij een breuk die van het kauwvlak tot onder het tandvlees (richting de wortel) loopt, maar alleen wanneer de wortel nog niet is aangetast.
Grote barst in je tand
Heeft je tand of kies een grote barst of een breuk die de tand in twee klieft, en/of een beschadigde wortel? Dan valt je tand jammer genoeg niet meer te redden. De enige oplossing is dan om hem te trekken en een implantaat te laten steken. Een implantaat vervangt de tandwortel. De oplossing bestaat meer bepaald uit een schroef in je tandvlees, waarop vervolgens – na drie tot zes maanden, wanneer de schroef voldoende is ingegroeid – een kroon wordt gezet. Je kunt deze ingreep laten uitvoeren als je achttien jaar of ouder bent.
Heb je een barst in je tand die je met veneers wil wegwerken? Neem dan snel contact op met onze Smile Consulentes.