Dode tand: doe er wat aan!

Een dode tand weer ‘tot leven wekken’ is jammer genoeg geen optie, maar je kunt ‘m gelukkig wél terug wit laten maken. Ontdek je opties.

Een ‘dode tand’ klinkt niet alleen vreselijk; het kan ook een pijnlijke zaak zijn én tandverkleuringen veroorzaken. Aangenaam is anders … In dit artikel nemen we de oorzaken onder de loep, geven we een verklaring voor die vervelende verkleuring én overlopen we enkele oplossingen voor het probleem. Een dode tand weer ‘tot leven wekken’ is jammer genoeg geen optie, maar je kunt ‘m gelukkig wél terug wit laten maken.

Zo ontstaat een dode tand

Een dode tand kan verschillende aanleidingen hebben. De eerste begint bij tandbederf of cariës. Er ontstaan holtes in je glazuurlaag en als je die onbehandeld laat, kunnen ze leiden tot holtes in de diepere tandlagen. Die diepe gaatjes banen zich uiteindelijk een weg tot in het merg en de zenuw van de tandholte (pulpa). Daarop kan je zenuw afsterven, omdat de doorbloeding stopt. Het resultaat is een dode tand.

Een tweede oorzaak ligt bij tandtrauma of een verwonding door bijvoorbeeld een ongeluk bij het sporten, door chronisch tandenknarsen of een valpartij. Ook in dit scenario komt je tand zonder bloed te zitten en sterft de zenuw na verloop van tijd af. Algemeen kun je dus zeggen dat een dode tand te wijten is aan de bloedstroom die afgesneden raakt, waarna de zenuw afsterft.

Symptomen: tandverkleuring en tandpijn

Hoewel een dode tand gevoelloos is, duurt het natuurlijk wel even voordat je zenuw helemaal afgestorven is en dat proces kan echt pijn doen. Slechte bacteriën voeden zich met dood weefsel in je tand, wat tot een infectie en eventueel zelfs een abces kan leiden. Verder treedt er verkleuring op: je tand wordt grijs. In het begin is het kleurverschil nog verwaarloosbaar, maar je tand wordt donkerder en donkerder als je niets doet. Bij het afsterven van de tandzenuw komen er namelijk rode bloedcellen vrij, en die zorgen voor een verkleuring.

Een dode tand behandelen

Je merkt het misschien al: snel ingrijpen is belangrijk. Als je een infectie hebt, kan die zich verspreiden naar de wortel van de tand en zelfs naar je kaakbeen. De behandeling bestaat uit een wortelkanaalbehandeling of endodontie, waarbij de tandarts je infectie aanpakt, de zenuw verwijdert, de ruimte proper maakt, droogt en opvult. Als je tand echt niet meer te redden is, kun je hem alleen nog laten trekken en vervangen door een brug of implantaat.

Het oog wil ook wat!

Heeft de tandarts je tand kunnen redden? Dat is fantastisch nieuws, maar dan zit je natuurlijk nog altijd met een verkleuring, en die is jammer genoeg onomkeerbaar. Gelukkig kun je facings laten zetten om je dode tand toch weer wit te maken, of een kroon laten plaatsen. Die laatste optie geniet vaak de voorkeur voor ontzenuwde tanden, aangezien ze de tand goed beschermen tegen breuken. Ontzenuwde tanden zijn daar logischerwijs gevoeliger voor dan gezonde tanden.

Wil je komaf maken met je verkleuring? Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?