De zin en onzin over whitening tandpasta

Werkt witmakende tandpasta echt of niet?

Reclames beloven een stralend witte glimlach in twee weken. Enkel en alleen door je tanden te poetsen met een whitening tandpasta. Maar is dat wel realistisch?

Belangrijk is eerst en vooral om te weten dat de kleur van je tanden is afhankelijk van heel wat factoren. Wie veel koffie consumeert, rookt of graag rode wijn drinkt, weet ongetwijfeld dat dit een invloed heeft op de kleur van je gebit. Maar is dit proces ook omkeerbaar? Sommige merken beweren in elk geval dat ze een witmakend effect hebben. Door simpelweg je tanden te poetsen met de juiste tandpasta zou je dus in geen tijd een stralend witte glimlach kunnen bekomen.

Het is inderdaad zo dat whitening tandpasta’s de optische illusie geven dat je tanden witter zijn. Maar wat reclames ook beweren, je tanden zullen nooit witter worden dan ze oorspronkelijk waren. De verkleuring van voedsel kan eventueel wel aangepakt worden, maar de intrinsieke kleur van je tanden zal niet veranderen. Vlekken op je tanden door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zal je dus bijvoorbeeld nooit kunnen wegwerken met een tandpasta.

Pas bovendien op met tandpasta’s die schuurmiddelen bevatten. De korrelstructuur kan het glazuur van je tanden namelijk aantasten. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van je tanden, het kan zelfs een negatief effect hebben op de kleur van je gebit. Waar tandglazuur vrijwel transparant is, heeft het tandbeen per tand een verschillende kleur. Zelfs in je eigen mond kan je verschillen opmerken. Je hoektanden zullen bijvoorbeeld donkerder zijn dan je voortanden. Dit komt gewoon omdat je hoektanden meer tandbeen bevatten dan je snijtanden. Schuurmiddelen zoals bijvoorbeeld microkristallen slijten het glazuur bovendien af waardoor de onderliggende kleur van je tandbeen zichtbaar wordt en je dus net een gele tint kan krijgen in plaats van een wittere glimlach.

Ons advies voor een stralend witte glimlach is dan ook om voorzichtig te zijn met whitening tandpasta’s. Vermijd zeker de varianten met schuurmiddelen en wees realistisch in je verwachtingen. Je tanden zullen door het gebruik van een tandpasta nooit witter worden dan ze oorspronkelijk waren, enkel de verkleuring door voedsel, wijn of tabak kan tijdelijk weggewerkt worden. Wie een optimaal resultaat wil om exterieure verkleuringen weg te werken, kiest beter een professionele whitening.

Als je een permanenten oplossing wil voor interne en externe verkleuringen zijn veneers nog steeds de beste oplossing. Deze flinterdunne porseleinen schildjes worden op je tanden aangebracht. Ze worden speciaal op maat gemaakt en behouden permanent hun witte kleur. Op die manier corrigeren we bij GlamSmile verkleurde tanden, maar ook scheve tanden, spleetjes en gebroken tanden. Zo krijg je snel en pijnloos een stralend gebit.

Wil jij graag komaf maken met je gele tanden of verkleurde tanden? Neem contact met ons op en krijg gratis Smile Advies.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?