De gevolgen van slechte mondhygiëne: een griezelverhaal

Sla jij weleens een poetsbeurt over? De gevolgen van een slechte mondhygiëne zijn ingrijpend, maar worden toch vaak nog onderschat. Lees snel meer!

Soms voelt tandenpoetsen en flossen aan als make-up moeten verwijderen na een lange dag: het is er gewoon te veel aan. Maar zonder poetsbeurt je bed in of aan je dag beginnen, dat doe je beter niet. De gevolgen van een slechte mondhygiëne kunnen namelijk behoorlijk ingrijpend zijn. Als je de risico’s kent, ben je ongetwijfeld wél gemotiveerd om trouw je tandenborstel te gebruiken …

Een gebit met gaatjes

Gaatjes: dit gevolg van te weinig of verkeerd poetsen is je zeker niet onbekend. Cariës betekent pijn en ellende, dus voorkomen is beter dan genezen. Maak daarom van flossen een dagelijkse gewoonte en pas op met suikerrijke drankjes. Zit je toch met een gaatje? Laat het dan op tijd behandelen! Als je het probleem blijft negeren, is een wortelkanaalbehandeling niet uitgesloten – en die ingreep is niet mals.

Slechte mondhygiëne geeft vrij spel aan bacteriën

Een slechte mondhygiëne vergoot de kans op ontstoken tandvlees, waardoor slechte bacteriën in je mond terechtkomen, die je ernstig ziek kunnen maken. Als je ontstoken tandvlees begint te bloeden, belanden de bacteriën in je bloedbaan, en dat is nefast voor je hele lichaam. Wetenschappers ontdekten namelijk verbanden met hart- en vaatziekten (de bacteriën kunnen bloedvaten verstoppen), diabetes en een verhoogd risico op longontstekingen. Ook zouden de bacteriën die vrijkomen bij ontstoken tandvlees zelfs ontstekingen in de hersenen kunnen veroorzaken, die op hun beurt weer aanleiding kunnen geven tot de ziekte van Alzheimer.

Beter gebit = verzorgder uiterlijk

Tot slot heeft een goeie mondhygiëne een positieve impact op je uiterlijk en je levenskwaliteit. Met een mooi gebit kom je nu eenmaal beter over, maar het is ook zo dat je door onvoldoende te poetsen last kunt krijgen van een slechte adem en door tandbederf (op termijn) zelfs ongemak kunt ervaren tijdens het eten.

Veneers als oplossing voor onherstelbare schade

Besteedde je vroeger niet veel aandacht aan je gebit en heb je door een slechte mondhygiëne nu last van lelijke verkleuringen op je tanden? Die zijn perfect weg te werken met veneers – nadat eventuele gaatjes correct behandeld zijn, natuurlijk. Als je te veel gaatjes hebt of er te grote stukken tand zijn afgebroken, dan is het jammer genoeg niet altijd mogelijk om alleen met veneers weer een mooi gebit te krijgen.

Je merkt het al: veneers of facings kunnen helpen om de schade te verbergen en geven je instant een verzorgder uiterlijk, maar pakken de oorzaak van slechte tanden niet aan. Een op-en-top mondhygiëne blijft dus altijd belangrijk, ook als je voor facings kiest.

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?