Angst voor de tandarts? Zo raak je ervanaf

Word jij al zenuwachtig wanneer de datum van je tandartsafspraak nadert? Of plan je helemaal geen controle meer in, uit angst voor de tandarts? Je bent niet alleen. Toch is het voor een goede mondhygiëne absoluut noodzakelijk om je gebit regelmatig te laten nakijken. Met deze tips overwin je je angst!

Muziek

Naar muziek luisteren werkt kalmerend: het zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt en je minder stress ervaart. In veel tandartspraktijken is er daarom muziek in de wachtruimte. Wil je in de tandartsstoel graag naar je eigen playlist luisteren om rustig te blijven? Bespreek het zeker met je tandarts.

Praat erover

Zoek een tandarts bij wie je je comfortabel voelt en met wie je kunt praten over je angst. Een tandarts vertelt meestal vooraf wat je te wachten staat. Heb je niet alles begrepen? Aarzel dan niet om meer uitleg te vragen. Duidelijke info werkt rustgevend, omdat je weet dat er geen verrassingen zullen zijn.

Spreek een stopsignaal af

Spreek met je tandarts een signaal af (zoals je hand opsteken) waarmee je duidelijk maakt dat je pijn hebt en even wil stoppen. Zo heb je een gevoel van controle.

Rustig ademhalen

Regelmatig en bewust ademhalen helpt in stressvolle situaties. Je kunt thuis oefenen door je handen op je buik te leggen en rustig in- en uit te ademen. Adem daarbij zoveel mogelijk door je neus.

Wennen aan de tandarts

Ben je lang niet bij de tandarts geweest? Plan een nieuw bezoek in, maar vraag dat er de eerste keer nog niets aan je gebit gebeurt. Zo kun je rustig weer wennen aan de tandarts en ben je de volgende keer meer op je gemak voor de echte behandeling.

Tandartsafspraak: ook met facings

Een jaarlijkse afspraak bij de tandarts is belangrijk voor het onderhoud van je gebit (en dus voor mooie tanden!), ook met facings. Hoe langer je je bezoek uitstelt, hoe groter de kans dat er een ingrijpende behandeling nodig is en dat zorgt alleen maar voor nog meer angst én grotere kosten.

Ben je te lang niet naar de tandarts gegaan, met een beschadigd gebit tot gevolg? Facings geven je langdurig een stralende glimlach. Wil je meer weten? Vraag gerust advies aan onze Smile-consulenten.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?