5 tips voor een uitstekende mondhygiëne met veneers

Veneers laten plaatsen betekent niet dat je geen aandacht meer moet besteden aan mondhygiëne! Lees hier hoe je de levensduur van je facings verlengt.

Veneers geven je een leuk gevoel. Ze maken namelijk komaf met tandverkleuringen en andere schoonheidsfoutjes die je gebit ontsieren, waardoor je zelfvertrouwen een boost krijgt en je vaker lacht. In ruil daarvoor moet je je facings wel goed onderhouden. Je leest het: veneers laten plaatsen betekent dus niet dat je voortaan geen aandacht meer hoeft te besteden aan je mondhygiëne! Ontdek onze vijf tips om het op de juiste manier aan te pakken.

1

Mondhygiëneregel nr. 1: poetsen!

Het allerbelangrijkste is je veneers grondig poetsen. Neem twee keer per dag je tandenborstel vast, en gebruik hem consequent. Je moet met andere woorden aandacht besteden aan álle vlakken van de tand, tot op de grens poetsen en zelfs het tandvlees meenemen (niet schrobben!). Kies bovendien je tandpasta met zorg, want een variant met ruwe korrels zou het oppervlak van je facetten kunnen beschadigen.

2

Flossen is geen overbodige luxe

Na je poetsbeurt zit je werk er nog niet op. Het zou namelijk kunnen dat er nog etensresten achterblijven op plekken waar je met je tandenborstel moeilijk bij kunt. Flossen maakt komaf met die laatste boosdoeners én helpt tandplak tussen je tanden verwijderen, zodat je minder kans loopt op ontstoken tandvlees. Wij raden aan om dit minstens een keer per dag te doen.

3

Op controle bij de tandarts

Ga twee keer per jaar langs bij de tandarts voor een algemene controle. Voorkomen is beter dan genezen! De voorkant van je tanden (waar de facetten zitten) is beschermd tegen gaatjes. De veneers ontzeggen namelijk zuren, suikers en bacteriën toegang tot je gebit! Maar natuurlijk zijn cariës aan de achterkant van je gebit nog wel een optie, en die laat je het best op tijd onder handen nemen.

Daarnaast kun je je tandarts vragen om je facings te polijsten. Kleurstoffen kunnen niet indringen in porselein, maar het materiaal kan wel ‘vuil’ worden. Vergelijk het met een raam in een huis, waar je na verloop van tijd ook niet meer ongehinderd door kunt kijken. Waar het moeilijk poetsen is, zoals tussen je tanden of aan de randjes, kunnen donkerdere plekjes ontstaan, die door een polijstbeurt weer verdwijnen. De behandeling is vooral aangewezen als je veel koffie, thee of rode wijn drinkt, of rookt.

4

Komaf maken met knarsen

Als je knarsetandt, zou je je facings kunnen beschadigen. De kans is uiterst klein dat ze loskomen, maar er zouden wel stukjes kunnen afbreken door te klemmen. Om dat te vermijden, maken we voor jou graag een beschermplaatje om ’s nachts te dragen. Door dit op maat gemaakte plaatje op je onderste tanden te leggen, blokkeer je elke onbewuste schuifbeweging en hou je je facings in ere.

5

Niet zomaar je tanden ergens in zetten!

Tot slot willen we je op het hart drukken om je gebit zeker niet te gebruiken om flesjes mee te ontkurken, en om niet op potloden of je nagels te bijten. Vermijd punt-op-puntcontacten. Opnieuw zou je hierdoor een stukje facing kunnen verliezen.

Hoe meer zorg je draagt voor je facings, hoe langer ze meegaan!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?